Σήμερα 10 Νοεμβρίου 2014 οι μαθητές του Ομίλου “Φωτογράφοι εν δράσει” επισκέφθηκαν την Αψίδα του Γαλερίου και την Ροτόντα και ξεναγήθηκαν από τους ίδιους τους συμμαθητές τους.

Πρώτος σταθμός μας, η αψίδα ή το θριαμβικό τόξο του Γαλερίου, η λεγόμενη σήμερα Καμάρα, που εντάσσεται στην εποχή της ύστερης αρχαιότητας, και συγκεκριμένα στην περίοδο της λεγόμενης Τετραρχίας. Η αψίδα του Γαλερίου αποτελεί στοιχείο του Γαλεριανού συγκροτήματος στο νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Συνδεόταν με τα ανάκτορα του Γαλερίου (προς νότια) και με τη Ροτόντα (προς βορρά). Η τέχνη των ανάγλυφων της Καμάρας είναι αφηγηματική και συγχρόνως διακοσμητική. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι το πλήθος των παραστάσεων και των μορφών. 

Επόμενος σταθμός μας η Ροτόντα, περίκεντρο οικοδόμημα. Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Στον άξονά της κατέληγε πομπική οδός που συνέδεε τη θριαμβική αψίδα του Γαλερίου με το ανακτορικό συγκρότημα, που έχει ανασκαφεί νοτίως της Εγνατίας οδού.

Η μετατροπή του σε Χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, συντελέστηκε στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων, άγνωστο πότε ακριβώς. Την ίδια περίοδο διανοίχθηκε και διευρύνθηκε η ανατολική κόγχη και κατασκευάστηκε το ιερό βήμα, ένας ορθογώνιος χώρος με ημικυκλική αψίδα στα ανατολικά. Η Ροτόντα σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο πολυεπισκεπτόμενα μνημεία της Θεσσαλονίκης και είναι καταχωρημένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Το σημερινό της όνομα ” Άγιος Γεώργιος” το πήρε πολύ αργότερα από ένα ναό που βρίσκεται απέναντι από τη δυτική είσοδο του περιβόλου του ναού. Ευχαριστούμε την Μαργαρίτα για τις φωτογραφίες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Tags: