Θερινό Ωράριο Λειτουργίας

Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, κάθε Τετάρτη από τις 8:00 μέχρι και τις 14:30. Καλό καλοκαίρι! Περισσότερα »

Αποτελέσματα κλήρωσης για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη Γυμνασίου 2017-2018

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 και ώρα 09:00, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας, η κλήρωση για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-2018. Δείτε παρακάτω τα Περισσότερα »

2ο Βραβείο για την Ιστοσελίδα μας στον 8ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών Ιστοτόπων [2017]

Για 2η συνεχή χρονιά, η επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου μας βραβεύεται για την συνολική της εμφάνιση και λειτουργικότητα! Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ, την Κυριακή Περισσότερα »

Η νέα μας ανανεωμένη Ιστοσελίδα !

Αγαπητοί συνάδερφοι, γονείς και μαθητές, σας καλωσορίζουμε στην νέα ιστοσελίδα του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Ο νέος μας ψηφιακός ιστότοπος σχεδιάστηκε από την αρχή με σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο σύμφωνα με Περισσότερα »

 

Επίσκεψη στην Ρωμαϊκή Αγορά.

Οι μαθητές του Γ1΄ στο ωδείο.

Οι μαθητές του Γ1΄ στο ωδείο.

Στις 6 Απριλίου 2017 οι μαθητές του Γ1΄επισκέφθηκαν την Ρωμαϊκή Αγορά, με Συνοδούς τους καθηγητές τους:   (για περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες, διαβάστε περισσότερα…)

κο Δημήτριο Χατζημιχαήλ , φιλόλογο του τμήματος και Σμαράγδα Φαρίδου, θεολόγο τους . Η Ρωμαϊκή Αγορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης ανάμεσα στην Εγνατία και την οδό Αγίου Δημητρίου, στη βόρεια πλευρά της Πλατείας Αριστοτέλους.

Η ξενάγηση των μαθητών έγινε από την ευγενέστατη κυρία Τριανταφυλλιά Μουτροπούλου, η οποία κατά τρόπο συνοπτικό και ταυτόχρονα πληρέστατο  μας παρουσίασε όλα τα εκθέματα.

Τα ευρήματα της Αρχαίας Αγοράς έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 1966 κατά τις προσπάθειες θεμελίωσης του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Σύντομα ανέδειξαν την τεράστια ιστορική και αρχαιολογική αξία της περιοχής.

Ο εξαιρετικά καλά διατηρημένος και αναστηλωμένος ημι-υπόγειος διάδρομος της Κρυπτής Στοάς (Cryptoporticus) αποτελεί από μόνος του ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο. Εκμεταλλευόταν με εξαιρετικό τρόπο την φυσική κλίση του εδάφους ενώ σήμερα οδηγεί στην είσοδο του υπόγειου μουσείου του φόρουμ!

Το Φόρουμ παρέμεινε ενεργό καθ’όλη την διάρκεια του 2ου, 3ου και 4ου μΧ αιώνων καθώς αργότερα το επίκεντρο της πολιτικής εξουσίας μεταφέρθηκε Ανατολικά στο Γαλεριανό συγκρότημα.

Το μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης φιλοξενείται στο σύγχρονο υπόγειο κτήριο που κατασκευάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου. Το κτήριο οργανώνεται σε τρεις βασικές αρχιτεκτονικές ενότητες: τον προθάλαμο – χώρο εισόδου, την κεντρική αίθουσα με τους δύο πλευρικούς διαδρόμους και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

 

 

 

Read more: http://www.inthessaloniki.com/el/romaiko-forum-arxaia-agora#ixzz4dUgUcAwH

What are you working on?