Την Τρίτη 9/5/2017, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή της Α’  Γυμνασίου στην όμορφη πόλη της Νάουσας, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος. Επισκεφθήκαμε, τη Σχολή του Αριστοτέλη στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας καθώς και ένα σύγχρονο οινοποιείο για να μάθουμε για τον τρόπο παρασκευής του κρασιού και του τσίπουρου. Ακολουθεί, μια παρουσίαση της εκδρομής μας, έτσι όπως την έζησε η μαθήτρια της Α΄ τάξης, Μαρίας Κατσαράκη.
Νυμφαίο της Μίεζας: Ο κήπος του Αριστοτέλη. Την Ρωμαϊκή Αγορά την ανακάλυψε ο Φώτιος Πέτσας και άνοιξε ένα μουσείο. Στην Αρχαία Αγορά ανακαλύφτηκαν 7 μεγαλοπρεπείς τάφοι. Το θέατρο που είχε κάθε πόλη έδειχνε την ακμή, την στρατιωτική και πολιτική δύναμη της πόλης, έδειχνε αν ήταν και μεγάλο. Ο βασιλιάς Φίλιππος κάλεσε τον Αριστοτέλη για να εκπαιδεύσει τον γιο του, τον Αλέξανδρο. Ο Αριστοτέλης δίδαξε στον Αλέξανδρο και Όμηρο. Επίσης δημιουργήθηκε μια ιδιωτική σχολή για να διδάξουν τον Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος εμπιστεύονταν τον Αριστοτέλη ώστε να διδάξει τον γιο του και να φύγει σε άλλη χώρα για τις σπουδές του. Επίσης ο Φίλιππος εμπιστεύονταν τον Αριστοτέλη γιατί ήξερε και τον πατέρα του. Τέλος ο Αριστοτέλης έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Περί βασιλείας». Το Νυμφαίο είναι ένας ιερός χώρος όπου τιμούσαν τις νύμφες. Ο πατέρας των νυμφών ήταν ο Ωκεανός. Η Αρχαία Μίεζα ανακαλύφτηκε το 1992. Λίγα ήταν τα κείμενα που έμειναν μέχρι σήμερα. Ένα από αυτά είναι του Πλούταρχου. Στα κείμενά του, γράφει και για το μέρος της Νάουσας όπου ο Αριστοτέλης δίδασκε τους μαθητές του, τον Πτολεμαίο, τον Λεονάτο, τον Ηφαιστίωνα και τον Αλέξανδρο. Αλλά μετά από εκείνη την φορά δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ. Οι 3 σπηλιές που μπορούμε να επισκεφτούμε μέχρι και σήμερα, ήταν η κατοικία των Ανδριάδων. Οι σπηλιές ήταν ο τόπος όπου γεννιούνταν οι νύμφες. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος έγραψε μερικές πληροφορίες για τις ζωές του Αλέξανδρου και του Αριστοτέλη. Το Οινοποιείο στη Νάουσα  Όποιος έχει τα δικά του αμπέλια, φτιάχνει και το δικό του κρασί. Βάζουμε τα σταφύλια στον βραστήρα. Μετά, το υγρό που βγαίνει από τα βρασμένα σταφύλια, μεταφέρετε με έναν σωλήνα στο ψυγείο όπου ψύχεται. Πρώτα αλέθουμε τα σταφύλια αφού διαλέξουμε τα καλύτερα. Αφαιρούμε το τσαμπί και κρατάμε τον καρπό. Ο καρπός αποτελείται από 3 μέρη: τον φλοιό, την σάρκα και το κουκούτσι. Μετά τα πηγαίνουμε στο πιεστήριο και αφού κρατήσουμε το ζουμί το πηγαίνουμε στις δεξαμενές. Τέλος, τα πηγαίνουμε στα βαρέλια και μετά για απόσταξη για να βγάλουμε το ούζο. Οι δεξαμενές χωράνε 2.500 λίτρα. Στο κελάρι αποθηκεύουμε το κρασί, σε βαρέλια, γιατί έχει υγρασία και διατηρείτε δροσερό. Το κρασί το βάζουμε στο βαρέλι για να ωριμάσει. Μέσα από τους πόρους του ξύλου μπαίνει αέρας, οπότε και οξυγόνο, ώστε να διατηρηθεί δροσερό και για να ωριμάσει. Το κρασί εξατμίζεται, γι? αυτό το ανανεώνουμε κάθε έναν μήνα. Τέλος, δεν το σφραγίζουμε για να μπαίνει αέρας από του πόρους του ξύλου.
Ακολουθεί, σχετικό φωτογραφικό υλικό. Ευχαριστούμε πολύ Μαρία για την όμορφη εμπειρία που μας μετέδωσες.
 

Tags: , ,