Συνεχίζοντας  την παράδοση του Σχολείου μας, συμμετείχαμε  και φέτος στην ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη θυσία της νεολαίας της Κύπρου κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού – Ενωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Το αφιέρωμα αυτό είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση που πραγματοποιείται ετησίως σε όλο τον κόσμο, εκτός Κύπρου.
Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 και ώρα 20.00 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κεντρικός Ομιλητής ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας. 

Το Σχολείο μας συμμετείχε με το  δρώμενο “Παιδιά της ΕΟΚΑ”, το οποίο παρουσίασαν τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου του Σχολείου:

1. Ακριβόπουλος Ιωάννης : χορός αγοριών,  2. Αλιάτσης Άγγελος ως Φώτης Πίττας, 3. Γιαννακοπούλου Ευγενία ως Λουκία Λαουτάρη – Παπαγεωργίου, 4. Γκανάς Μάριος ως Πετράκης Γιάλλουρος, 5. Κανάτσιος Δημήτριος ως Κυριάκος Μάτσης, 6. Κυριάκου Μαρία : χορός κοριτσιών,  7. Μιχαηλίδη Ελεάνα: χορός κοριτσιών, 8. Μιχαηλίδης Κυριακός: χορός αγοριών, 9. Μορφακίδου Θεοδοσία: χορός κοριτσιών, 10. Μπουρλή Σοφία: χορός κοριτσιών, 11. Μυλωνά Μαρία: χορός κοριτσιών, 12. Παπαδόπουλος Ιάσων : χορός αγοριών, 13. Παρασκευόπουλος Κωνσταντίνος: χορός αγοριών, 14. Ραμαδάνης Γεώργιος ως Μάκης Γεωργάλλας, 15. Τερζής Ιωάννης: χορός αγοριών, 16. Φαρμάκης Ιωάννης ως Μιχαλάκης Παρίδης, 17. Φειδάντση Κωνσταντίνα : χορός κοριτσιών, 18. Φέκα Αθανασία – Ειρήνη : χορός κοριτσιών.

Συνόδεψαν με τραγούδι και μουσική τα παιδιά της Χορωδίας: 1. Διβάνη Χαρά, 2. Κλείτου Στέφανος, 3. Κουτσφετσούλη Ελένη και 4. Πασιάτα Λυδία και Ορχήστρας: 1. Αηδόνη Απολλωνία : φλάουτο, 2. Γιαχούδη Παρασκευή: βιολί, 3. Κατσιρντάκη Αλεξία: πιάνο.

Σύντομο περιεχόμενο του δρώμενου:Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού – Ενωτικού Αγώνα της Κύπρου, αναδείχθηκαν σπουδαίες ηρωικές μορφές μέσα από την αντίσταση του λαού και τον πόθο των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα. Συγκλονιστική η θυσία του νεαρού Μάκη Γεωργάλλα, αλλά και του μαθητή και σημαιοφόρου του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου, Πετράκη Γιάλλουρου, που έπεσε από τα πυρά των άγγλων, σε μαθητική διαδήλωση. Υποκλινόμαστε μπροστά στον ιδεολόγο Κυριάκο Μάτση που με ελληνική περηφάνια και αξιοπρέπεια επιστέγασε τον Αγώνα του με τον ηρωικό θάνατό του. Φώτης Πίτας, ο ήρωας του Αχυρώνα στο Λιοπέτρι και Μιχαλάκης Παρίδης, ο φλογερός Τομεάρχης και ποιητής της λευτεριάς, μαζί με μια μάνα, την Παπαγεωργίου (Λαουτάρη) Λουκία, την Μπουμπουλίνα της ΕΟΚΑ, που οι άγγλοι πυροβόλησαν ενώ ήταν έγκυος στο 7ο παιδί της, είναι οι έξι ήρωες που ζωντάνεψαν οι μαθητές μέσα από το δρώμενό τους.

Υπεύθυνες καθηγήτριες:  Σμαράγδα Φαρίδου, υπεύθυνη του θεατρικού Ομίλου, Μιρέλα Παπαδοπούλου υπεύθυνη Μουσικής.

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές μας που συμμετείχαν επαξίως!  (κείμενο: Σμαράγδα Φαρίδου)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Tags: , ,