ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821: ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

Τα δύο προηγούμενα χρόνια επέλεξα για το θέμα της σχολικής γιορτής την παρουσίαση των προσώπων που συνέβαλαν στον απελευθερωτικό αγώνα κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Φέτος η γιορτή επικεντρώθηκε στη συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού που διέθεσαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για το στήσιμο μιας αξιοπρεπούς εικόνας του νέου ελεύθερου κράτους μας. Πρόκειται για το μοναδικό και καθαρά ελληνικό φαινόμενο φιλοπατρίας και φιλογένειας, τον θεσμό των Εθνικών Ευεργετών.

Από τα ιστορικά γεγονότα του αγώνα επέλεξα τη σφαγή της Χίου, που επηρέασε θετικά την κοινή γνώμη σε Ευρώπη και Αμερική. Το θεατρικό έργο που παρουσιάσαμε αναφέρεται σε έναν ορφανό νέο, τον Ζωρζή Δρομοκαΐτη, που πουλήθηκε σε σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης, αλλά ευτυχώς εξαγοράστηκε από τον θείο του. Το παιδί αυτό πλούτισε στο εξωτερικό και ανακαλύπτοντας κενά στον τομέα της υγείας, δώρισε στη χώρα ένα από τα νοσοκομεία της Αθήνας, το γνωστό Δρομοκαΐτειο, όπου νοσηλεύτηκαν και γνωστοί λογοτέχνες μας.

Ακολούθησε η παρουσίαση με power-point επιλεγμένων έργων που χάρισαν στο κατεστραμμένο κράτος μας οι Εθνικοί Ευεργέτες, οι οποίοι όχι μόνο είχαν χρηματοδοτήσει τον αγώνα του 1821 από τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού όπου ζούσαν, αλλά πρόσφεραν επιπλέον τις δομές και τις ευκαιρίες για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στους Έλληνες πολίτες. Έτσι, τα θαυμαστά τους κληροδοτήματα παρήλασαν μπροστά στα μάτια μας, καθώς επικεντρωθήκαμε στους δύο κύριους τομείς που ενδιέφεραν και τους ίδιους, την παιδεία και την υγεία. Μερικά από αυτά τα κτίρια που στόλισαν την πρωτεύουσα Αθήνα, είναι: Ακαδημία, Αστεροσκοπείο, Μαράσλειο, Βαρβάκειο, Ζάππειο, Ριζάρειος, Εθνική βιβλιοθήκη, Οφθαλμιατρείο, Μαιευτήριο, κλπ. Η πόλη μας η Θεσσαλονίκη, που ελευθερώθηκε αργότερα και αυτή ευεργετήθηκε από πρόσωπα όπως ο Παπάφης, ο Θεαγένης Χαρίσης, οι αδελφοί Παπαγεωργίου, ο ποιητής Βαφόπουλος κ.ά. Τέλος, παρουσιάστηκε συνοπτικά ο ευεργετισμός των μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών της μεταπολεμικής Ελλάδας που ίδρυσαν πολλά ευαγή ιδρύματα, υπηρετώντας τον θεσμό του άυλου και του υλικού ευεργετισμού, όπως οι Όμιλοι των Ωνάση, Νιάρχου, Μαρτίνου κ.ά.

Έκλεισε έτσι μια τριλογία για το 1821 σε συνεργασία με το ίδιο τμήμα επί τρία χρόνια, που ελπίζω να συνέβαλε στη γνώση του θέματος, την ανάδειξη των ταλέντων των παιδιών και την απόλαυση μιας γιορταστικής παρουσίασης. Οφείλω πολλές ευχαριστίες σε αυτά τα παιδιά, που ως Α1, Β1 και φέτος ως Γ1, συνεργάστηκαν τόσο πρόθυμα κι ελπίζω να αποκόμισαν αυτογνωσία και γλυκές αναμνήσεις για το μέλλον. Σε όσους έπαιξαν στο θεατρικό, όπου απέδωσαν εξαιρετικά τον ρόλο τους, στις τέσσερις αφηγήτριες των κειμένων και στον μαθητή που ανέλαβε το τεχνικό μέρος, καθώς και στα παιδιά της χορωδίας και της ορχήστρας, που διηύθυνε η συνάδελφος μουσικός κ. Παπαδοπούλου.

Η φιλόλογος Δρ Π. Κίτσα