2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Έχετε υλοποιήσει με τους μαθητές σας μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ή διδακτική πρακτική που έχει πραγματοποιηθεί σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, αξιοποιεί Ανοιχτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους και η οποία αξίζει να δημοσιοποιηθεί και να διαμοιραστεί, καθώς Περισσότερα »

Χαιρετισμός του Διευθυντή του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Αγαπητά μας παιδιά, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, επιθυμώ να σας ευχηθώ μια γόνιμη και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία! Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και Περισσότερα »

2ο Βραβείο για την Ιστοσελίδα μας στον 8ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών Ιστοτόπων [2017]

Για 2η συνεχή χρονιά, η επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου μας βραβεύεται για την συνολική της εμφάνιση και λειτουργικότητα! Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ, την Κυριακή Περισσότερα »

 

Σχολική εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου.

ΕΟΚΑ 1955

Το Σχολείο μας,  την 1η Απριλίου 2015,  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  εξήντα (60) χρόνων από την 1η Απριλίου 1955, ημέρα έναρξης του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των αγγλικών δυνάμεων κατοχής με στόχο την αυτοδιάθεση και Ένωση της Κύπρου μας με την Ελλάδα, τίμησε  με μια λιτή εκδήλωση τον επικό αγώνα των παλληκαριών της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

Στόχος της εκδήλωσής μας  να εκπληρώσουμε την ηθική υποχρέωσή μας απέναντι στον ηρωικό αγώνα των πρωτεργατών και όλων των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα και να εναποθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας  για όσα αυτοί  προσέφεραν, προσδοκώντας πάντοτε στην ημέρα της ολοκληρωτικής ελευθερίας και δικαίωσης της Κύπρου μας.

Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής  έγινε μία σύντομη αναφορά α) στην ιστορία της Κύπρου, ώστε να διαφανεί ότι η Κύπρος είναι Ελλάδα όσο και οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Ελληνικού κράτους. β) Ακολούθησε η αναφορά στο Έπος της ΕΟΚΑ, στα παλληκάρια της Κύπρου, που  ασυγκράτητοι ορμούσαν στης μάχης τη φωτιά με το σύνθημα: ΕΝΩΣΙΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ. Τονίστηκε ότι ο αγώνας του 1955-1959 ήταν κυρίως αγώνας της κυπριακής νεολαίας. Οι μαθητές στην παρουσίασή τους αναφέρθηκαν ενδεικτικά σε κάποιους από τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα: Στον αρχηγό της Οργάνωσης, στρατηγό Γεώργιο Γρίβα – Διγενή, στον θρυλικό υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, την ηρωικότερη μορφή του αγώνα του 55, τον σταυραετό του Μαχαιρά, που με τη θυσία του έγινε σύμβολο του αγωνιζόμενου κυπριακού λαού. Στον Κυριάκο Μάτση, έναν από τους επιφανέστερους ήρωες της ΕΟΚΑ, που συνέδεσε το όνομά του με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αφού σπούδασε στη Γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Στον Γεωργάλλα Μιχαήλ (Μάκη), από το κατεχόμενο σήμερα χωριό Μαραθόβουνο Αμμοχώστου, που σκοτώθηκε στο πλευρό του Αυξεντίου στη συμπλοκή στη Ζωοπηγή στις 31 Δεκεμβρίου 1956. Στον Μάρκο Δράκο, που ο Αρχηγός Διγενής επέλεξε ως τον πρώτο που θα έδινε το σύνθημα για την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, για τον οποίο οι μαθητές μας, υπό την καθηδήγηση του Φιλολόγου τους κου Χατζημιχαήλ και της Μουσικού του Σχολείου μας, κας Αβραμίδου, ετοίμασαν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα το οποίο θα παρουσιάσουν και στην κεντρική εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α.Π.Θ. γ) Τέλος, η λιτή εκδήλωσή μας έκλεισε με μια αναφορά στην 9η Ιουλίου, το κορυφαίο ποίημα του εθνικού ποιητού μας Βασίλη Μιχαηλίδη, αποσπάσματα  από το οποίο απήγγειλε κατά τρόπο μοναδικό ο Φιλόλογος και Υποδιευθυντής του σχολείου κος Χατζημιχαήλ. Την εκδήλωση επιμελήθηκαν η Διευθύντρια του Σχολείου κα Αλεξάνδρα Μάρα, ο Υποδιευθυντής και Φιλόλογος κος Δημήτριος Χατζημιχαήλ, η μουσικός κα Σμαρώ Αβραμίδου και η  θεολόγος Σμαράγδα Φαρίδου με τους εξαίρετους μαθητές μας του Γ΄1 και τα παιδιά της χορωδίας του Σχολείου. Ιδιαίτερα πολύτιμη η αρωγή στα τεχνικά θέματα του Πληροφορικού μας κου Νίκου Μιχαηλίδη. Την εκδήλωσή μας παρακολούθησε η ιδιαιτέρως αγαπητή μας Σύμβουλος Παιδαγωγικής ευθύνης του Σχολείου μας, κα Σουλτάνα Λευκοπούλου.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση εδώ:  ΕΟΚΑ 1955.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

What are you working on?