Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική ημερήσια εκδρομή στην Αμφίπολη (Μουσείο, αρχαιολογικό χώρος), Σπήλαιο Αγγίτη (Μααρά), Δράμα –  τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018. Ώρα: 08:15 – 19:00 (περίπου).     Οι εκδρομές του Σχολείου μας  έχουν πάντοτε παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό χαρακτήρα.  Λίγες πληροφορίες για τα μέρη που θα επισκεφτούμε:

Η Αμφίπολη, χτισμένη σε περίοπτη θέση κοντά στη θάλασσα και στις εκβολές του Στρυμόνα, στις παρυφές του δυτικού Παγγαίου, για μια πολύ μεγάλη περίοδο στην αρχαιότητα υπήρξε νευραλγικός ναυτικός κόμβος, λιμάνι και εμπορικός σταθμός, με στρατηγική σημασία. Κατά τους κλασσικούς, μακεδονικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, υπήρξε σημείο διαρκούς αναφοράς, κέντρο σημαντικής οικονομικής, κοινωνικής, εμπορικής, πολιτιστικής ζωής.

Το σπήλαιο

Το σπήλαιο Μααρά (Αγγίτη) βρίσκεται στην Προσοτσάνη, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Δράμας και είναι το μόνο εκμεταλλεύσιμο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο ονομάζεται και Μααρά, ονομασία η ετυμολογία της οποίας είναι είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Δράμας.images

Η Δράμα μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Σήμερα αποτελεί μια όμορφη πόλη, πλούσια σε αξιοθέατα, πολιτιστικά δρώμενα και φυσικό περιβάλλον, στην οποία ζουν 45.828 κάτοικοι (2011). Το όνομά της προέκυψε από το «Υδράμα»-«Δύραμα» και προέρχεται από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή. Στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας που βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της πόλης και έχει διαμορφωθεί σε καλαίσθητο πάρκο και όαση πράσινου, βρίσκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.

Ευχόμαστε οι μαθητές μας να περάσουν ευχάριστα!

Ο Διευθυντής Γρηγόριος Μισαηλίδης
 

Tags: , , ,