Ιδέες που Ενώνουν

Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης αφιερώνει τον μήνα Μάρτιο του 2021 στην ιδέα της Ελευθερίας. Ο λόγος προφανής: φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Η ιδέα της Ελευθερίας αποτυπώθηκε στα συνθήματα της Επανάστασης του 1821 και ενέπνευσε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της εποχής εκείνης. Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας ύμνος στην Ελευθερία για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και τους φιλέλληνες που συμμετείχαν σε αυτή. Και δύο αιώνες μετά, ο «ύμνος στην Ελευθερία» συνεχίζει να είναι συνυφασμένος με την Ελλάδα και τον ανθρωπισμό σε όλο τον κόσμο.

Με τη σκέψη ότι ο αγώνας για την κατάκτηση της Ελευθερίας δεν τελειώνει ή αναστέλλεται, αλλά μεταλλάσσεται και συνεχίζεται, σας καλούμε να εξερευνήσετε μαζί μας αυτήν την ιδέα που μας ενώνει. 

 Eugène Delacroix, La liberté guidant le peuple

Η δράση «Ιδέες που (μας) ενώνουν»

Διαφωνίες, αντικρουόμενοι στόχοι, διαφορετικές απόψεις… Όλα τα παραπάνω μας χαρακτηρίζουν σαν ανθρώπους. Δεν είναι τα μόνα όμως. Υπάρχουν και ιδέες, έννοιες και αξίες που μας ενώνουν σαν ανθρώπινη κοινότητα.

Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε φέτος να διερευνήσει αυτές τις ιδέες, και να αφιερώσει κάθε μήνα σε μία από αυτές. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, στο πλαίσιο διαφορετικών μαθημάτων και με διαφορετικές διδακτικές μεθόδους, θα εξετάσουμε αυτές τις ιδέες, με σκοπό να αναδείξουμε την αξία τους, που συνήθως αποτελεί αντικείμενο ποικίλλων επιστημών. Πιστεύουμε ότι η διαθεματική αυτή προσέγγιση και η ενασχόληση μαθητών και μαθητριών με ομαδικές εργασίες μικρής έκτασης θα αναδείξει μερικές από αυτές τις ιδέες, για τις οποίες παλεύουμε και αγωνιούμε, χαιρόμαστε και γιορτάζουμε.

Με εκτίμηση,

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

 

Tags: ,