Το Φωνητικό Σύνολο και ο Όμιλος Ορχήστρας εκπροσώπησαν το σχολείο μας την Παρασκευή 16 Μαΐου στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας, έναν  παγκοσμίως αναγνωρισμένο χορωδιακό θεσμό, που κάθε χρόνο φιλοξενεί δεκάδες χορωδίες και ορχήστρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το σχολείο μας ήταν το πρώτο που ανέβηκε στη σκηνή, παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο που αναδεικνύει τον μουσικό διάλογο των δύο φωνών της χορωδίας και το δεμένο ηχητικό σύνολο ανάμεσα στην ορχήστρα και τη χορωδία.

 

Στη συνέχεια η Χορωδία Λακωνίας ερμήνευσε έργα από το χορωδιακό ρεπερτόριο.

Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου Μελουργού, Πρωτοψάλτη και δασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής, Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη, πατέρα του διευθυντή του Φεστιβάλ, με αφορμή τα δέκα έτη από την εκδημία του. Οι Βυζαντινές Χορωδίες της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και του Συλλόγου Ιεροψαλτών Καρδίτσας έψαλλαν έργα του τιμώμενου συνθέτη, αναδεικνύοντας την προσφορά του στη Βυζαντινή μουσική.

Τα ποικίλα μουσικά είδη που εκπροσωπεί η καθε χορωδία ανέδειξαν την πορεία της μουσικής μέσα στον χρόνο και στα διαφορετικά μουσικά στυλ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλίας κ. κ. Τιμόθεος και Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος, οι οποίοι  αποτύπωσαν τη σημασία της προσφοράς του τιμώμενου πρωτοψάλτη για τη διατήρηση της Εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης, ενώ ανέδειξαν την πνευματική και μουσική του κληρονομιά.

 

Το σχολείο μας προλόγισε, καθώς και παρουσίασε όλη την εκδήλωση, ο καλλιτεχνικός αφηγητής κ. Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος με τη βαθιά γνώση της μουσικής και τη ζωντάνια του στην επικοινωνία, συνέδεσε τα διαφορετικά στοιχεία του προγράμματος, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει την ιστορική και πνευματική διάσταση της μουσικής.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τους διοργανωτές, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Ευθυμιάδη, διευθυντή του Φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε επίσης τους συνοδούς εκπαιδευτικούς κα Βε και κ. Χατζημιχαήλ, που στήριξαν την προσπάθεια των μαθητών/τριών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κυρία Βε, η οποία έπαιξε ακορντεόν, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία της εμφάνισης και συνέβαλε ουσιαστικά στην οργάνωση των επισκέψεων που υλοποιήθηεκαν κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

Πέρα από τη συμμετοχή στην εκδήλωση, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, όπου γνώρισαν την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, τη Λίμνη Πλαστήρα, όπου ήρθαν σε επαφή με ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, και την Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής, ένα μοναστήρι χτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, λαξευμένη μέσα στον βράχο, οι Βυζαντινές Αγιογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και η πανοραμική θέα προς τη λίμνη, έδωσε μια αίσθηση κατάνυξης στους μαθητές, βοηθώντας τους να αντιληφθούν τη σχέση της Ορθοδοξίας με το φυσικό περιβάλλον.

   

Συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες για την επιτυχημένη συμμετοχή τους στη μουσική αυτή εκδήλωση. Ευχόμαστε η παρουσία τους στο φεστιβάλ να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για περαιτέρω εξέλιξη στη γνώση της μουσικής, ενίσχυση του σεβασμού προς την παράδοση και τους ανθρώπους που τους υποδέχονται, καθώς και διαμόρφωση μιας βαθύτερης εκτίμησης για όσα έχουν πραγματική αξία.

Το βίντεο με αποσπάσματα από την εκδήλωση και την εκδρομή,  βρίσκεται στον σύνδεσμο:

 

 

Tags: , ,