Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Ομίλου Ρομποτικής του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ ? Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, μεταξύ 25 ? 28 Απριλίου 2017.

Μαζί με τους μαθητές μου από τον Όμιλο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της φετινής χρονιάς συμμετείχαμε με 2 εργασίες που σχετίζονταν με την ανάπτυξη ρομποτικών οχημάτων και έλεγχο τους με χρήση μικροεπεξεργαστή Arduino.

Η πρώτη εργασία είχε τίτλο: “Κατασκευή, προγραμματισμός και έλεγχος χειρισμού ενός αυτόνομου Arduino Robot Car”. Βασικός στόχος ήταν η κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος και η υλοποίηση 4 διαφορετικών καταστάσεων συμπεριφοράς:

  1. αυτόνομη κίνηση και αποφυγή εμποδίων,
  2. κίνηση σε προκαθορισμένη αυστηρή πορεία,
  3. εξ αποστάσεως χειρισμός Bluetooth μέσω εφαρμογής Android
  4. Τηλεχειρισμός μέσω Infrared τηλεχειριστηρίου.

Στην εργασία, παρουσιάστηκαν όλα τα στάδια υλοποίησης καθώς και βίντεο με τις δυνατότητες του αυτόνομου Arduino Robot Car από τους ίδιους του μαθητές.

Και η παρουσίαση

Η δεύτερη εργασία είχε τίτλο: Κατασκευή ρομπότ νερού μικρής κλίμακας (Hydrobot) και η αξιοποίησή του για την εξερεύνηση και λήψη μετρήσεων σε υδάτινων περιβάλλοντα”. Αφορμή, αποτέλεσε η επιλογή της ομάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου μου, στο project HydroBot του Ιδρύματος Ευγενίδου και η σχετική χορηγία όλων των απαραίτητων υλικών και εξαρτημάτων. Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV – Remotely Operated Vehicle) το οποίο κατασκευάσαμε χρησιμοποιώντας απλά υλικά και εργαλεία, με σκοπό να εξερευνήσουμε το υδάτινο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, και να πάρουμε μετρήσεις ή να συλλέξουμε δείγματα με τη βοήθεια επιπλέον συσκευών.

Και η παρουσίαση
AllFinal
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές!
 

Tags: , , ,